MBO College Almere is een divers mbo-college met een levendige campus. Elke opleiding heeft hier een eigen thuisbasis, ook wel bekend als Skills en de Vakroute. Leren gebeurt hier niet alleen in de klas, maar ook in hybride leervorm. Zo kunnen onze zorgstudenten levensechte praktijkervaring opdoen bij zorgorganisaties in de regio en lopen onze studenten Veiligheid stage bij Defensie. Daarnaast biedt het college eigen praktijkruimtes, zoals de Skill-labs van Techniek en het levensechte lesrestaurant Chapeau voor studenten Horeca.
Bij Skills wordt veel samengewerkt middels cross-overs. Deze manier van onderwijs zorgt ervoor dat studenten uit verschillende opleidingen aan gezamenlijke vaardigheden of projecten werken. Binnen de Vakroute besteedt het college veel aandacht aan de unieke leerroute van iedere student. Dankzij een breed aanbod aan opleidingsroutes – van diploma’s tot certificaten en praktijkverklaringen – is er voor elke ambitie een passend traject.
Door nauwe samenwerkingen met het bedrijfsleven, de gemeente en maatschappelijke organisaties ontstaat er een sterke verbinding met de regio. Een goed voorbeeld van zo'n samenwerkingsverband is Girls’ Day, dat plaatsvindt bij de afdeling Techniek. Meer dan honderd meisjes van uit het basis- en voortgezet onderwijs krijgen daarbij de kans om de wereld van techniek van dichtbij te ervaren. Ze bezoeken verschillende bedrijven en nemen deel aan workshops om te ervaren hoe leuk techniek is. Girls’ Day laat jonge vrouwen zien dat ook zij een toekomst in de techniek kunnen hebben.
De statistieken
3.377
Aantal studenten
in 2024
7.4
Tevredenheid
medewerkers
6.8
Tevredenheid
studenten
69.1
Procent
gediplomeerden
6.5
Tevredenheid
leerwerkbedrijven
ONboard: een slimme start en soepele doorstroom in Almere
In 2024 introduceerde MBO College Almere het ONboard-programma: een innovatief éénjarig traject dat jongeren zonder vo-diploma een nieuwe kans biedt alsnog succesvol door te stromen naar het mbo. ONboard slaat een brug tussen het voortgezet onderwijs en het mbo en richt zich op jongeren die in het reguliere vo-traject zijn vastgelopen. Binnen het programma kunnen zij hun vo-diploma halen en tegelijkertijd starten met een mbo-opleiding aan MBO College Almere. Deze draagt bij aan hun zelfvertrouwen en versterkt hun toekomstperspectief. Met persoonlijke ondersteuning en een flexibele aanpak, biedt ONboard jongeren de tools om hun ambities waar te maken.
Alternatieve route naar succes
Marlies Hiemstra, nauw betrokken als beleidsmedewerker bij ONboard, benadrukt: "Waar scholieren vroeger moesten doubleren, krijgen ze nu via ONboard de kans om hun vo-diploma alsnog te behalen via staatsexamens, terwijl ze bij ons al in het mbo duiken. Een perfecte route voor studenten die niet willen stilstaan." MBO College Almere werkte intensief samen met vo-scholen in de omgeving om deze overgang voor studenten zo soepel mogelijk te maken. Marlies vult aan: "Studenten gaan direct naar het mbo-college van hun keuze, waar ze de omgeving en het studeren vast kunnen verkennen, voordat ze aan hun gekozen opleiding beginnen." Door het succesvol afronden van hun vo-vakken, stroomden veel studenten door naar hun gekozen vervolgopleiding. ONboard bewijst dat een alternatieve route naar succes werkt én biedt onze studenten in Almere een vliegende start.
Pionieren: hybride onderwijsmodule voor toekomstige handhavers
Binnen de opleiding Handhaving, Toezicht & Veiligheid (HTV) is MBO College Almere gestart met de betekenisvolle en contextrijke onderwijsmodule ‘Ondermijning’. Deze nieuwe onderwijsvorm maakt deel uit van het aankomend Regionaal Investeringsfonds ‘House of Safety’, initiatief van het ROC van Amsterdam – Flevoland, en tot stand gekomen in co-creatie met het werkveld en overheidsinstanties.
Effectief handelen
De module ‘Ondermijning’ is de eerste in Nederland en richt zich op het blootleggen van verborgen bedreigingen zoals witwassen, fraude en corruptie. Studenten van de opleiding HTV leren hoe ze deze problematiek kunnen herkennen en effectief kunnen handelen, wat hen niet alleen kennis van de wet, maar ook inzicht in maatschappelijke vraagstukken geeft. Tijdens de officiële kick-off was de commissaris van de Koning, Arjen Gerritsen, aanwezig. Samen met Mark Vlasblom, directievoorzitter van MBO College Almere en Domeinregisseur Veiligheid, ging hij in gesprek met studenten, medewerkers en het Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC). Het RIEC Midden-Nederland werkt samen met het college aan de ontwikkeling van de module.
Levensecht onderwijs bij MBO College Almere
Mark Vlasblom
De tekorten op de arbeidsmarkt vragen om flexibel en innovatief onderwijs. Daarom werkt MBO College Almere intensief samen met bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen. Een goed voorbeeld is ICT Tribe Almere, waar bedrijven en IT-talent samenwerken om de regio te versterken. Ook richtte MBO College Almere het practoraat ICT op dat zich focust op praktijkgericht onderzoek en samenwerking met het bedrijfsleven. Zo wordt samen gebouwd aan toekomstbestendig IT-onderwijs in Flevoland.
“Onderwijskwaliteit valt of staat met de praktijkervaring die studenten opdoen. Levensecht onderwijs maakt daarin het verschil”, zegt Mark Vlasblom, directievoorzitter MBO College Almere. “Ook dit jaar zetten we grote stappen om het onderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt én de behoeften van studenten. De arbeidsmarkt verandert snel en vraagt om goed opgeleide professionals. Tegelijkertijd is de student van nu anders dan die van een paar jaar geleden. Werk en sociale activiteiten staan vaak bovenaan de agenda. Dat vraagt om onderwijs dat motiveert en raakt, met meer ruimte voor doen en ervaren. Een goed voorbeeld is de opleiding Veiligheid. In samenwerking met de politie kregen studenten extra praktijkervaring via een docent en ex-agent die als vrijwilliger actief was bij het korps. Zo bereiden we studenten beter voor op hun toekomst. Dankzij dit soort publiek-private samenwerkingen werken studenten steeds vaker aan echte praktijkvraagstukken. Dit maakt het onderwijs relevanter én helpt bedrijven sneller te schakelen.”
Nieuwe benaderingen voor onderwijskwaliteit
“Onderwijskwaliteit blijft een speerpunt. Zelfevaluaties en feedback van studenten, bedrijven en docenten helpen ons het onderwijs voortdurend te verbeteren. Ook zetten we digitale leermiddelen steeds vaker in om de praktijkervaring van studenten te versterken. Daarnaast speelt bij MBO College Almere studentbetrokkenheid een belangrijke rol. De studentenraad organiseerde onder meer een Mental Health Day en voerde gesprekken over kansenongelijkheid. Dankzij hun inzet sluit het onderwijs beter aan bij de leefwereld van studenten en ontstaat er een positieve en inclusieve leeromgeving.”
Onderwijskwaliteit valt of staat met de praktijkervaring die studenten opdoen
Doorstroom mbo-hbo
MBO College Almere werkt al jaren nauw samen met Windesheim Almere. Deze samenwerking is in 2024 geïntensiveerd en vanuit een aantal innovatieprogramma’s zijn er extra mogelijkheden en middelen om samen te werken en te innoveren op het gebied van oriëntatie, onderwijs en bijvoorbeeld associate degrees (AD). In 2024 is MBO College Almere dan ook gestart met de eerste groep studenten die een mhbo-traject volgen.
Verdieping voor ICT-studenten
Studenten van de opleiding ICT en Software Development kregen de kans om vanaf de tweede helft van het eerste jaar, een verdiepingstraject in te gaan. Dit betekent dat ze tijdens hun mbo-niveau 4, lessen op niveau 5 (AD) kunnen gaan volgen. Ap de Vries, docent ICT bij MBO College Almere: “Het mhbo-traject is er voor iedereen die zich wil ontwikkelen in complexere ICT-vaardigheden en zich tegelijkertijd wil voorbereiden op hbo-niveau.”
Kennismaken met het hbo
Maryke Visser, projectleider doorstroom mbo-hbo: "We willen dat elke mbo niveau 4-student kennismaakt met het hbo. Om dit te bereiken hebben we samen onder meer een doorlopende loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) ontwikkeld vanaf leerjaar één.” Tijdens deze LOB-lessen krijgen de studenten een goed beeld hoe het is om te studeren op het hbo, zodat ze een goede studiekeuze kunnen maken als ze willen verder studeren. Daarbij wordt gebruikgemaakt van challenges, hackathons samen met het bedrijfsleven en peer-to-peer coaching.
Hackathon HBO-skills
Een mooi voorbeeld hiervan was de hackathon ‘HBO-skills’. Zo’n vijftig mbo-studenten van MBO College Almere en MBO College Lelystad gingen, samen met twintig hbo-studenten van Windesheim Almere, aan de slag met concrete business cases uit de praktijk. Onze studenten konden hierdoor kennis maken met hbo-skills zoals projectmatig werken, samenwerken, onderzoek doen en presenteren in multidisciplinaire teams. Leren door te doen, netwerkopbouw en competenties opbouwen. Maryke benadrukt: “Samen met diverse hbo-instellingen zetten we belangrijke stappen om de beroepskolom te versterken. Echt activiteiten samen met mbo- en hbo-studenten, docenten en bedrijfsleven.”
Hallo Toekomst: opleidingen voor elke levensfase
MBO College Almere zet zich onder de noemer HaLLO Toekomst in voor een toekomst waarin leren toegankelijk is voor iedereen en persoonlijke groei centraal staat. Het college heeft een concept ontwikkeld dat volwassenen uitnodigt om te blijven leren en groeien en bedrijven ondersteunt bij het duurzaam inzetbaar houden van hun medewerkers.
Wendbare arbeidsmarkt
Het aanbod varieert van korte cursussen tot meerjarige deeltijdopleidingen en incompany-trajecten, afgestemd op de behoeften van werkenden en werkgevers. Met deze aanpak bouwt MBO College Almere samen aan een wendbare arbeidsmarkt en een samenleving waarin ontwikkelen nooit ophoudt.
Versterking samenwerking
MBO College Almere biedt een uitgebreid aanbod van leermogelijkheden, waaronder korte cursussen, op maat gemaakte in-company trajecten en meerjarige deeltijdopleidingen binnen de Techniek en Zorg. Met deze trajecten helpt het college professionals en werkzoekenden bij het om- of bijscholen in een specifieke richting. Door deze benadering draagt MBO College Almere bij aan de ontwikkeling van zowel studenten als professionals, en wordt de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven versterkt.
Cultuurkaart: meer dan een bezoek
Studenten van MBO College Almere kregen vanuit het cultuurbudget een cultuurkaart. Daarmee bezochten ze musea, lieten zich inspireren door kunst en verdiepten zich in geschiedenis en erfgoed.
Culturele ontwikkeling
Zo werden er tijdens de Skillsweek verschillende museumbezoeken georganiseerd en stond de Cultuurdag in het teken van veel verschillende creatieve workshops en voorstellingen. Door deze ervaringen wordt niet alleen de vakkennis van onze studenten geprikkeld, maar draagt MBO College Almere ook bij aan hun culturele ontwikkeling. De cultuurkaart bood studenten nieuwe perspectieven en versterkte het besef dat leren zich niet beperkt tot het klaslokaal.
Een plek zijn waar élke student zich thuis voelt
Een thuis voor iedere student
MBO College Almere wil een plek zijn waar élke student zich thuis voelt en een kans krijgt om te groeien. Dit zie je terug in diverse initiatieven.
Switch Up-klas
Een goed voorbeeld hiervan is de Switch Up-klas. De Switch Up-klas biedt een dynamische en ondersteunende omgeving voor studenten die tijdelijk vastlopen in hun leerproces of hun studierichting willen aanpassen. Hier kunnen ze hun motivatie terugvinden, hun studiepad herzien en met coaching, stages en een breed lesaanbod succesvol doorstromen naar hun gewenste opleiding. Daarnaast biedt MBO College Almere persoonlijke begeleiding aan studenten die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld door ziekte, mantelzorg of andere belemmeringen. Met een betrokken coach krijgen deze studenten de zorg en begeleiding die ze nodig hebben om hun studie succesvol voort te zetten.
Aandacht voor beleving
Ook is er op het college veel aandacht voor de beleving van de studenten. Het doel is een levendige campus waar studenten elkaar ontmoeten, hun talenten ontwikkelen en waar ze tijdens en na hun lessen graag verblijven. Zo is bij de vakwedstrijden Skills in 2024 een nieuwe inrichting gerealiseerd, waar je nu fijne plekken vindt waar studenten elkaar kunnen ontmoeten.
Inclusieve school
Om de visie op inclusie verder te versterken, organiseert MBO College Almere jaarlijks verschillende evenementen die ruimte bieden voor culturele uitwisseling en verbinding. Zo werd er bijvoorbeeld een Iftar georganiseerd tijdens de Ramadan, waar studenten samen kwamen om te eten en met elkaar in gesprek te gaan, en viert het college Keti Koti op 1 juli, als symbool van de vrijheid en benadrukken daarmee het belang van een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. Deze evenementen zijn slechts enkele voorbeelden van hoe actief wordt gewerkt aan een campus waar studenten met verschillende achtergronden zich welkom en gewaardeerd voelen en waar diversiteit wordt gevierd als een kracht.