Onze medewerkers

In 2024 was 3325 fte werkzaam bij het ROC van Amsterdam - Flevoland en 345,2 fte bij het VOvA. Dit is ruim 70 fte meer dan in 2023, terwijl het aantal fte bij het VOvA met 13 daalde. De stijging bij het ROC van Amsterdam - Flevoland wordt veroorzaakt door een stijging van de studentenaantallen en de instroom van ROC TOP medewerkers per 1 augustus 2024.

  

Nieuwe medewerkers

In 2024 werden 475 nieuwe collega’s aangenomen. Het aantal vacatures steeg met bijna 26 procent ten opzichte van 2023. De meeste vacatures ontstonden door het vertrek van medewerkers en uitbreiding van de formatie. De overige vacatures waren gerelateerd aan pensionering, ziektevervanging en projectmatige inzet. In 2024 zijn verschillende nieuwe wervingsactiviteiten opgezet. Zo is het werkgeversmerk versterkt, zijn gerichte campagnes uitgevoerd voor het aantrekken van nieuwe collega’s en hebben Meet & Greets potentiële zij-instromers geïnformeerd over de mogelijkheden om docent te worden. Ook referral recruitment leverde nieuwe collega’s op. De lange doorlooptijd van sollicitatieprocedures blijft een aandachtspunt. Hierdoor bestaat het risico dat talent vroegtijdig afhaakt. Op werkenbijhetrocvaf.nl (new window) zijn de meest recente vacatures te vinden.  

Ondernemingsraad (OR)

In de Ondernemingsraad (OR) zijn alle organisatieonderdelen vertegenwoordigd via een eigen kiesgroep. In elke kiesgroep is een Onderdeelcommissie (OC) aangesteld. De missie van de OR is de vertolker te zijn van geluiden uit de organisatie en de belangen van studenten, medewerkers en de organisatie zorgvuldig tegen elkaar af te wegen. In 2024 richtte de OR zich onder andere op het verbeteren van de vitaliteit van medewerkers en studenten, de integratie van ROC TOP, een eerlijke werkverdeling binnen de teams en het terugdringen van de werkdruk. Nog te veel studenten vallen uit en ook de ervaren werkdruk is te hoog. De OR stemde in 2024 zoals elk jaar ook in met de hoofdlijnen van de begroting. 

   

HR-strategie

Het succes van het onderwijs is onlosmakelijk verbonden met het succes van onze medewerkers. Om medewerkers hierin te ondersteunen, werd in 2023 in nauwe samenwerking met medewerkers en studenten een nieuwe HR-strategie ontwikkeld, gericht op vier beïnvloedingsfactoren: vitaal werken, toekomstgericht leren, leiderschap en bevlogen samenwerking.

Vitaal werken  

Het beoogde doel is dat medewerkers zelf de regie nemen over hun werk en toekomst, met oog voor hun fysieke, mentale en sociale vitaliteit. Het werkdrukplan Werken met plezier is in 2024 herzien. Leidinggevenden bieden meer ruimte en ondersteuning en gaan actief in gesprek over werkplezier en vitaliteit. Daarnaast wordt het makkelijker voor medewerkers om informatie te vinden en zelf zaken te regelen. Het verzuimpercentage is een punt van aandacht.

Leidinggevenden bieden meer ruimte en ondersteuning

Toekomstgericht leren

RocWISE is een centraal platform waarmee medewerkers hun professionele ontwikkeling vorm kunnen geven. Via het platform hebben zij toegang tot een breed scala aan online trainingen, workshops en opleidingen, afgestemd op de vraag en de ambities van het onderwijs. Naast individuele leertrajecten faciliteert RocWISE ook teamgerichte activiteiten, waarmee kennisdeling en samenwerking binnen de organisatie wordt versterkt.

In 2024 zijn de zichtbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van het platform verbeterd. Daarnaast is de inhoud van RocWISE verder verrijkt met nieuwe modules, specifiek gericht op toekomstgerichte onderwijsvaardigheden, zoals digitale didactiek, gepersonaliseerd leren en hybride leeromgevingen. 

Kwaliteit van leiderschap

Leidinggevenden spelen een cruciale rol in de werkbeleving van medewerkers

Leiderschap

Om de kwaliteit van leiderschap verder te ontwikkelen, zijn in 2024 nieuwe leiderschapsprogramma’s geïntroduceerd voor zowel startende als ervaren leidinggevenden. Daarnaast wordt gewerkt aan een methodiek om leiderschapstalent te identificeren en ontwikkelen. Ook is er aandacht voor het promotiebeleid van opleidingsmanagers, waarbij een hogere functieschaal wordt gekoppeld aan de bijdrage van de manager aan de strategische koers van de organisatie. Leidinggevenden spelen een cruciale rol in de werkbeleving van medewerkers. Zij zetten Het Goede Gesprek in om met hun medewerkers van gedachten te wisselen over prestaties, ontwikkeling, ambities en vitaliteit. In 2024 steeg het aantal geregistreerde gesprekken in de personeelsadministratie van 44 naar 49 procent. Hoewel het percentage gestaag stijgt, blijft het laag, mede doordat gesprekken niet altijd worden vastgelegd. Daarom is de registratie in de tweede helft van 2024 verder vereenvoudigd.

Bevlogen samenwerking

Het ROC van Amsterdam - Flevoland bevordert samenwerking in bevlogen, inclusieve en innovatieve teams. Structuren, processen en systemen ondersteunen dit streven. Veel van ons gedrag en werkplezier wordt bepaald door de omgeving waarin we ons bewegen. Het medewerkersonderzoek laat in 2024 op veel vlakken een positieve ontwikkeling zien. De respons steeg naar 66 procent. De score op bevlogenheid is 78 procent. Dat ligt boven de benchmark mbo. Zo gaat bijvoorbeeld 86 procent van de medewerkers ‘met plezier naar het werk’. Werkgeverschap en werkmogelijkheden scoorden ruim voldoende en boven de mbo benchmark. 

Medewerkers kunnen bij het ROC van Amsterdam - Flevoland doen waar ze goed in zijn, maar vinden ook dat de werkprocessen efficiënter ingericht kunnen worden. Inclusie en sociale veiligheid scoorden hoog. Medewerkers geven bijvoorbeeld aan dat ‘ze zichzelf kunnen zijn binnen het ROC van Amsterdam - Flevoland’ en dat ze ‘eventuele gemaakte fouten makkelijk durven toegeven en bespreekbaar maken’.

   

terug naar boven
Deel deze pagina op