MBO College Hilversum

Bij MBO College Hilversum staat ontdekkingsgericht leren centraal: studenten krijgen de ruimte en ondersteuning om zelf te ontdekken wie ze zijn, waar hun kracht ligt, welk beroep hen het beste past en hoe zij willen bijdragen aan de wereld om hen heen. Hierdoor kunnen de studenten zich ontwikkelen tot toekomstbestendige mensen met kansen en mogelijkheden, op zowel persoonlijk als professioneel vlak.

In 2024 stond het thema co-creatie bij MBO College Hilversum centraal. Dit past bij de plannen en ambities van het college en bij onze wens om nog beter samen te werken. De wereld en onze studenten veranderen. Daarom is het belangrijk om als college hierin mee te bewegen, meer samen te werken en te blijven vernieuwen. Dit betekent de verbinding zoeken met elkaar, met studenten én met bedrijven en andere partners buiten het college. Co-creatie helpt om samen oplossingen te vinden voor grote uitdagingen en veranderingen door te voeren. Het is een belangrijke manier om echt verschil te maken voor onze studenten.

De statistieken

6.445

Aantal studenten
in 2024

7.2

Tevredenheid
medewerkers

6.9

Tevredenheid
studenten

66.1

Procent
gediplomeerden

7.2

Tevredenheid
leerwerkbedrijven


Inclusie

Er worden ruim vijftien activiteiten georganiseerd om inclusie te bevorderen

Een inclusieve school

De onderwijsteams, de BPV-werkgroep (stages) en de tribe Diversiteit & Inclusie hebben in hun plannen meegenomen hoe ze inclusiever willen worden. De BPV-werkgroep heeft zich ingezet voor het stagepact 2023-2027. Ook heeft de tribe Diversiteit & Inclusie ruim vijftien activiteiten georganiseerd om inclusie te bevorderen. Deze activiteiten helpen om inclusief gedrag te stimuleren en blijvend onderdeel te maken van de school.

Versterken activiteiten
De tribe Diversiteit & Inclusie richtte zich vooral op het versterken van belangrijke activiteiten en hulpmiddelen. Goede voorbeelden hiervan zijn theatervoorstellingen over inclusie voor studenten. Daarnaast werkt het college aan stageveiligheid. Er is een ‘Inclusieve stagewaardering’ ontwikkeld. Studenten kunnen hiermee stagebedrijven nomineren die een inclusieve stage aanbieden. Daarnaast wordt het gestimuleerd bij docenten om de training ‘Dialoog onder druk’ te volgen, zodat ze beter voorbereid zijn op moeilijke gesprekken.

Binnen het college is er daarnaast een GSA (Gender & Sexuality Alliance). Ook wordt elk jaar gekeken naar de toegankelijkheid van het gebouw. Verder onderzoekt het college hoe divers het personeelsbestand is. Daarnaast werkt het college binnen het project ‘de Gezonde School’ aan thema’s zoals seksualiteit, grenzen en diversiteit. Dit draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van studenten en een veilig schoolklimaat.

  

Om onze studenten voor te bereiden op een duurzame toekomst

Duurzaamheid & circulariteit

Om onze studenten voor te bereiden op een duurzame toekomst besteedt MBO College Hilversum aandacht aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) in het onderwijs én de organisatie. De SDG’s hebben ook een zichtbare centrale plek gekregen in het college.

De duurzaamheidswisselbeker, die jaarlijks wordt uitgereikt aan het meest duurzame team binnen MBO College Hilversum, is in 2024 uitgereikt aan de facilitaire afdeling. Ze hebben er onder andere voor gezorgd dat het college volledig (aard)gasloos is geworden.

Ook stond de opleiding Mode in de schijnwerpers. Zij bereikten met hun duurzame lesprogramma de vierde plaats bij de landelijke verkiezing van ‘Onderwijsteam van het jaar’.

De Tribe Duurzaamheid & Circulariteit heeft naast de organisatie van de Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs het jaar afgesloten met een boekenactie. Elk team heeft, ter inspiratie, informatie én ontspanning, een set boeken ontvangen met onderwerpen als circulaire economie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, vegetarisch koken en duurzame reizen.

  

Sociale innovatie

In 2024 lag de focus van de tribe Sociale Innovatie op sociale samenhang. Dit gaat om samenwerking met sociale partners rond de school, het werkveld, studenten en medewerkers. Ook studentgeluk was een belangrijk thema, waarbij studenten actief meedenken en meedoen.

Nieuwe manieren van werken
Binnen de tribe zoekt MBO College Hilversum naar nieuwe manieren van werken. Sociale veiligheid en samenhang zijn hierbij de drijfveren. Hierbij wordt samengewerkt met initiatieven binnen het college, waarbij vaak de cultuurcoördinator betrokken wordt. Dankzij het mbo-cultuurbudget organiseerde het college diverse kunst- en cultuurworkshops tijdens de introductie, wat de sociale band versterkte.

Gemotiveerde studenten
Ook volgde team Welzijn het traject maatschappelijke dienstverlening, waarbij studenten laten zien waar ze goed in zijn en wat voor hen belangrijk is. Door dit in de context van hun opleiding en werkveld te plaatsen, zijn ze zich bewust van de waarde van hun opleiding en blijven ze gemotiveerd, wat zorgt voor minder uitval.

  

Leven lang ontwikkelen

In 2024 heeft MBO College Hilversum zich actief ingezet voor een Leven Lang Ontwikkelen (LLO), zowel binnen als buiten de organisatie. Intern lag de focus op het vergroten van bewustwording en het ondersteunen van onderwijsteams bij de ontwikkeling en uitvoer van LLO-trajecten. Daarnaast werd het aanbod Praktijkverklaringen vergroot, waardoor mensen zonder startkwalificatie de kans kregen om via praktijkleren erkende vaardigheden op te doen en hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Uitbreiden opleidingsaanbod
Dankzij waardevolle samenwerkingen met onder andere Babilou Family (voorheen BLOS Kinderopvang), Bouw en Techniek Start, Vivium Zorggroep en The Young Digitals zijn impactvolle trajecten gerealiseerd, waarmee deelnemers gericht werden opgeleid voor de praktijk. In 2025 zet het college deze ontwikkeling voort, met als doel LLO nog dieper in de organisatie te verankeren en het opleidingsaanbod verder uit te breiden voor werkenden en werkzoekenden in de regio.

   

Een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de organisatie

     

Expertise en inspiratie

Ontwikkeling van de organisatie

In 2024 heeft MBO College Hilversum een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de organisatie. Naast de bestaande organisatiestructuur zijn themagroepen ontstaan. Dit zijn kleine groepen van maximaal acht mensen die werken aan belangrijke onderwerpen. Medewerkers dragen daarmee, naast hun eigen functie, ook op andere manieren bij aan de organisatie.

Leiderschap en Organisatieontwikkeling
De themagroep Leiderschap en Organisatieontwikkeling heeft onderzocht hoe wat er op dit moment op het college gebeurt in het kader van leiderschap en de ontwikkeling binnen onze organisatie. Onze strategie is vergeleken met de dagelijkse praktijk. Het doel is om leidinggevenden en docenten beter te ondersteunen, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. Dit gebeurt door kennis te delen, gebruik te maken van elkaars expertise en inspiratie van buitenaf te halen.

Betere doorstroom vo-mbo
De themagroep Doorstroom vo-mbo-hbo heeft zich gericht op het versterken van het partnerschap met vo-scholen in de regio Gooi- en Vechtstreek voor betere mbo-studiekeuzes. Activiteiten omvatten pilots voor betere instroom, monitoring van entree-instroom en samenwerking met vo-scholen aan doorlopende leerlijnen. Er zijn modellen ontwikkeld voor vakmanschapsroutes en leerroutes voor vmbo-leerlingen. Resultaten tonen een soepele doorstroom, minder studie-uitval, en meer havisten in mbo-opleidingen, met extra aandacht voor tekortsectoren.

Van mbo naar hbo
Ook richt deze themagroep zich op de doorstroom van het mbo naar het hbo. In 2024 is intensief samengewerkt met Windesheim en de HBO Academy, maar ook met andere hogescholen zoals de HKU, HVA, en de HU. Dit heeft geleid tot samenwerkingsafspraken voor doorlopende leerlijnen tussen vo, mbo en hbo. Activiteiten omvatten workshops, voorlichting en samenwerking in diverse opleidingen zoals Bouwkunde, Business en Innovatie, Software Developer, en Toegepaste Psychologie. Ook dit leidde tot een soepelere doorstroom en een betere voorbereiding van studenten op hbo-opleidingen.

    

Investeren in onderwijskwaliteit: De ‘snoepwinkel’ van MBO College Hilversum

Jeroen Ankersmit

MBO College Hilversum wil maatwerk leveren. Voor elk van de zo’n zevenduizend studenten. “Tegemoet komen aan de onderwijswensen van 6.600 keer één unieke persoon: dat is onderwijskwaliteit”, zegt directeur Jeroen Ankersmit.

Zevenduizend keer maatwerk. Hoe ziet dat eruit? “MBO College Hilversum is net een snoepwinkel: je kunt kiezen uit honderdtwintig verschillende opleidingen, waarvan sommige nergens anders worden gegeven. En je kunt bij ons de breedte en de diepte in. Bijvoorbeeld door je studie te combineren met keuzevakken uit andere studierichtingen. Zoals ICT of haarverzorging naast je koksopleiding. Bovendien kun je op verschillende niveaus instappen en doorstromen. Wij stonden aan de basis van de ‘Beroepshavo’: een uniek concept dat mbo en havo combineert. Dat vergemakkelijkt de doorstroming naar het hbo voor wie dat wil.” Ankersmit vertelt het met gepaste trots. “Ook bieden we meerdere opleidingen aan in verschillende varianten. Je kunt school combineren met werken, of je baan met school. Hybride onderwijs behoort tot de mogelijkheden en we geven als een soort onderwijsmakelaar ook lessen rechtstreeks op beroepslocaties. Zo hebben we duizend studenten op het Media Park in Hilversum. Die komen niet naar het college. Onze docenten geven daar les.”

Voor goed onderwijs komen studenten hun bed uit

Brede oriëntatie
Voor studenten die het gevoel hebben dat ze een verkeerde keus hebben gemaakt, is er het Discovery Lab. Daar kunnen ze zich breed oriënteren op alles wat MBO College Hilversum te bieden heeft, zodat ze weloverwogen kunnen kiezen voor een nieuwe richting. Het opleidingsinstituut is ook in een ander opzicht flexibel: studenten kunnen niet één keer, maar twee keer per jaar instromen om met een opleiding te starten.

Bevlogen docenten
“Verder staat of valt goed onderwijs natuurlijk met betrokken en bevlogen docenten”, zegt Ankersmit. “Iedereen herinnert zich die ene leraar die echt wist te enthousiasmeren. Die het verschil maakte. Wij willen dat dat geldt voor al onze docenten. Daar investeren we in. Met Boost, ons eigen opleidingshuis, zijn we voortdurend aan het professionaliseren. Want de maatschappij staat niet stil en ons docentencorps beweegt daarin mee. Denk bijvoorbeeld aan AI. Daar zitten we bovenop. We zijn heel actief bezig om te bepalen hoe dat moet terugkomen in onze opleidingen. Daarnaast hebben we ook oog voor een goede balans tussen werk en privé. De flexibiliteit die we onze studenten bieden, trekken we ook door naar ons onderwijzend en ondersteunend personeel.” Kortom, MBO College Hilversum investeert in mensen. En dat betaalt zich uit. Ankersmit: “Ik zeg altijd: voor goed onderwijs komen studenten hun bed uit. Zeventig procent van onze studenten had ook voor een opleiding dichter bij huis kunnen kiezen.”

  

terug naar boven
Deel deze pagina op