MBO College Lelystad

MBO College Lelystad wil een leeromgeving creëren waar iedereen zich thuis voelt. De focus ligt niet alleen op het aanbieden van kwalitatief hoogstaande opleidingen, maar ook op het ondersteunen van studenten in hun persoonlijke ontwikkeling. Het college zet zich in voor een leerklimaat dat inclusief, duurzaam en sociaal verantwoord is. Hier worden studenten voorbereid op de werkvelden van morgen, die in voortdurende verandering zijn.

Met opleidingen in diverse sectoren zoals zorg en welzijn, mobiliteit en bouwtechniek, speelt het college in op de actuele behoeften van de maatschappij en de economie. Elk van deze vakgebieden is essentieel voor het functioneren van de samenleving, en biedt studenten de kans om zich te specialiseren in sectoren die voortdurende innovatie en aanpassing vereisen.

MBO College Lelystad probeert het onderwijs altijd te vernieuwen en de studenten hier actief bij te betrekken. Dit doet het college in co-creatie met lokale bedrijven, wat helpt om actueel en contextrijk onderwijs te verzorgen en de maatschappelijke betrokkenheid van het college te vergroten. Door deze initiatieven zorgt MBO College Lelystad voor een sterke verbinding tussen onderwijs, bedrijfsleven en Lelystad als gemeenschap, en wordt een leeromgeving gecreëerd die bijdraagt aan de persoonlijke en professionele groei van al de studenten.

De statistieken

1.067

Aantal studenten
in 2024

6.8

Tevredenheid
medewerkers

6.6

Tevredenheid
studenten

61.8%

Procent
gediplomeerden

6.6

Tevredenheid
leerwerkbedrijven

Versterken van de verbinding

MBO College Lelystad heeft in 2024 extra ingezet op het versterken van de verbinding tussen studenten, medewerkers en de bredere gemeenschap. Het college wil een school zijn waar iedereen zich thuis voelt, en waar samenwerking en betrokkenheid centraal staan. Daarom organiseert het college activiteiten die verbinding stimuleren, talenten zichtbaar maken en bijdragen aan een inclusieve en gastvrije schoolcultuur. Initiatieven, zoals een in-house festival Winter Wonderland, de Beauty Verwendag voor vrouwen uit de regio en het Taal- en Cultuurfestival, spelen hierbij een belangrijke rol.

Taal- en Cultuurfestival
Het Taal- en Cultuurfestival bood studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops over taal, kunst en cultuur. Van schilderen en rappen tot het maken van podcasts; studenten werkten samen met lokale partners en ontdekten nieuwe manieren van zelfexpressie. Het festival werd afgesloten met de onthulling van een kunstwerk, gemaakt door kunstenaar Dannie Boxem in samenwerking met onze studenten. Dit kunstwerk heeft nu een speciale plek binnen het college en staat symbool voor de inclusieve en creatieve samenwerking die het college wil stimuleren. Meerdere studenten hebben zich na het festival ingeschreven voor buitenschoolse culturele activiteiten.

Doorlopend proces
Door de inzet van het hele team en de waardevolle bijdragen van onze studenten, blijft MBO College Lelystad bouwen aan een school die voor iedereen werkt. “Inclusie is voor ons een doorlopend proces, waarin we blijven leren en verbeteren”, zegt opleidingsmanager Claudia Anches. Deze woorden vormen de kern van de visie van het college binnen dit thema: we creëren een leeromgeving die niet alleen inclusie en betrokkenheid bevordert, maar ook ruimte biedt voor persoonlijke groei, waar iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt.

Inclusie is voor ons een doorlopend proces, waarin we blijven leren en verbeteren

   

Waardevolle hackaton bij Provincie Flevoland

Het Provinciehuis in Lelystad bood een podium voor een inspirerende hackathon voor onze business-studenten. Het event richtte zich op jongerenparticipatie en gaf onze studenten de kans om mee te denken over de Omgevingsvisie 2050 voor Lelystad en Flevoland. Zo konden ze actief bijdragen aan belangrijke langetermijnplannen voor hun eigen leefomgeving.
MBO College Lelystad vindt het belangrijk om samen te werken met de Provincie Flevoland. Deze samenwerking stelt het college in staat om het onderwijs te verbinden met lokale initiatieven en bedrijven, wat onze studenten helpt om zich verder te ontwikkelen en meer betrokken te raken bij hun gemeenschap.

  

Levensecht onderwijs bij MBO College Lelystad

Mark Vlasblom

“Een belangrijke pijler van ons onderwijs is het levensecht leren: onderwijs dat naadloos aansluit op de praktijk", zegt Mark Vlasblom, directievoorzitter bij MBO College Lelystad. “Dit jaar zet MBO College Lelystad opnieuw grote stappen om het onderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt en de behoeften van studenten. “Het onderwijs staat immers voor grote uitdagingen. De arbeidsmarkt verandert snel en vraagt om flexibele, goed opgeleide professionals. Tegelijkertijd is de student van nu anders dan die van een paar jaar geleden. Uit onderzoek blijkt dat studeren voor veel studenten niet langer de eerste prioriteit is. Sociale activiteiten en werk staan nu hoger op de agenda. Dit vraagt om een andere benadering van het onderwijs, waarbij praktijkervaring en plezier een steeds grotere rol speelt. Dankzij publiek-private samenwerkingen tussen onze colleges in Flevoland, bedrijven en instellingen, werkten studenten steeds vaker aan echte vraagstukken uit de praktijk. Dit maakt het onderwijs niet alleen relevanter, maar helpt bedrijven ook om sneller in te spelen op veranderingen in hun branche. De betrokkenheid van het bedrijfsleven zorgde ervoor dat opleidingen ook vorig jaar bleven aansluiten op de actuele vraag van de arbeidsmarkt.”

Drijvende kracht achter maatschappelijke verandering
“Bij MBO College Lelystad staat de aansluiting op de praktijk centraal. Zo leiden we onze studenten niet alleen vakinhoudelijk, maar ook maatschappelijk bewust op. Daarmee zijn zij écht een drijvende kracht achter verandering. Binnen de opleiding Mobiliteitstechniek ligt de nadruk op duurzame mobiliteit: studenten leren niet alleen sleutelen, maar denken ook mee over de mobiliteit van morgen. Zo zijn we in 2024 gestart met de opleiding Technisch Specialist Elektrische Voertuigen, waar onze studenten leren veilig, professioneel en milieubewust te werken. Of het nu gaat om het optimaliseren van de zorg of het vormgeven van de mobiliteit van morgen: onze studenten worden opgeleid om met kennis, vaardigheden en visie een positieve impact te maken en een actieve bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken. Zo bereiden we hen niet alleen voor op een beroep, maar ook op een betekenisvolle rol in de wereld van vandaag én morgen.”

Onderwijs dat naadloos aansluit op de praktijk

  

Samen bouwen aan de toekomst

In 2024 heeft MBO College Lelystad gewerkt aan het verder verankeren van duurzaamheid in ons onderwijs. Het doel is dat studenten niet alleen leren over groene initiatieven, maar het ook echt ervaren in hun dagelijkse studie en werk. Zo is de Regionaal Investeringsfonds Publiek Private Samenwerking Circulaire Regionale Economie (CRE) afgerond en weet het college duurzaamheid telkens meer zichtbaar en voelbaar te maken binnen het onderwijs. Zo leren studenten op MBO College Lelystad concreet wat het betekent om op een duurzame manier te werken en te leven.

Duurzaamheidsdag
Ook de Duurzaamheidsdag was in 2024 een groot succes. Studenten namen deel aan interactieve en praktische activiteiten over duurzame oplossingen en kregen de kans om hun kennis te verdiepen. De enthousiaste reacties van zowel studenten als docenten onderstrepen het belang van deze dag, waardoor die zeker weer op de agenda komt te staan.

‘Verspil Me Niet’-centrum
Daarnaast speelt het onlangs geopende ‘Verspil Me Niet’-centrum een cruciale rol in de duurzaamheidsinitiatieven van MBO College Lelystad. Gevestigd in het hart van Lelystad biedt de kennishub studenten de gelegenheid om meer te leren over de circulaire economie.

Verder verankeren van duurzaamheid in ons onderwijs

Challenge Based Learning
Tijdens de Challenge Week, georganiseerd in samenwerking met het practoraat Circulaire Regionale Economie (CRE), kwam duurzaamheid echt tot leven voor onze studenten. Studenten van de opleiding Bouwkunde werkten aan projecten waarbij ze innovatieve oplossingen moesten bedenken en toepassen. Ze ontwierpen en bouwden een modulair tuinhuis, met het gebruik van Bio-based bouwmaterialen. Dit was een waardevolle leerervaring waarin studenten niet alleen hun kennis toepasten, maar ook de kans kregen om praktische problemen op te lossen, wat hen direct voorbereidt op de eisen van de moderne arbeidsmarkt.

Samen met bedrijven
Door samen te werken met lokale bedrijven helpt het practoraat CRE niet alleen de ondernemers, maar ook onze studenten. De samenwerking biedt bedrijven vernieuwende ideeën en innovatieve oplossingen, terwijl onze studenten de kans krijgen om in de praktijk te leren en potentiële werkgevers te ontmoeten. Dit versterkt de verbinding tussen het onderwijs en de werkvloer en zorgt ervoor dat onze studenten optimaal worden voorbereid op een circulaire en duurzame arbeidsmarkt.

   

terug naar boven
Deel deze pagina op